10 Şubat 2013 Pazar

Menopoz dönemi

Menopoz dönemi adet görmenin sonlandığı dönemdir.Menopoz bir hastalık değildir.Her kadının yaşayacağı normal bir dönemdir.48-54 yaşlarında başlar.
Menopoz dönemi üç'e ayrılır.
-Premenopoz dönemi; Menopoza girmeden önceki 2-3 yıllık dönemdir.Bu dönemde adet görme düzensizleşir,adet zamanları arasında 4 haftalık ara biraz daha açılır.5-6 haftada bir adet kanaması görülür.Kanama düzensizleşmiştir
-Perimenopoz dönemi; Meonopoz semptomlarıyla birlikte,adet döneminden sonra başlar ve 1 yıl kadar olan süreyi kapsar.
-Postmenopoz dönemi; Menopoza girilmesiyle birlikte hormon seviyelerinin değiştiği dönemdir.

Menopozla birlikte bayanların hormonlarında değişim meydana gelmektedir.Özellikle östrojen miktarı düşmektedir. Östrojen azalmasıyla birlikte osteoporoz dediğimiz kemik erimesi daha sık görülmektedir.Menopoza girmeden önce bayanların orta yaşlarda kalp krizi geçirme riski erkeklere göre daha azken,menopozla birlikte östrojen seviyesinde olan azalmadan dolayı kalp krizi geçirme riski erkeklerle eşit hale gelir.
 Menopoz döneminde kadınlar ruhsal dalgalanmalar yaşayabilir.Duygu boşalmaları olabilir.Yeni bir dönemdir.Ancak hastalık değildir.Cinsel yaşam sonlanacağı gibi bir düşünce vardır.Fakat böyle bir durum yoktur.Cinsel yaşam sağlıklı bir şekilde devam edebilir. Menopozada yaşanan bir takım şikayetler vardır.Bunlar; ateş basmaları,sinirlilik,gece terlemeleri,uykusuzluk,baş ağrısı,vajinal kuruluk,cinsel istekte azalma,kilo alma ,osteoporoz(kemik erimesi) gibi şikayetler olabilir. Vajinal kuruluğun sebebi östrojenin azalmasıdır.Cinsel ilişki esnasında ağrıya sebep olursa kayganlaştırıcı kremler kullanmanız size yardımcı olacaktır.Menopoza girdiğinizde tüm sistemlerinizi kontrol ettirmek için bir hastaneye gidin ve test yaptırın.Beslenmenize artık daha fazla dikkat edin.Kalsiyumlu gıdalar almayı ihmal etmeyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder