10 Şubat 2013 Pazar

Kendi kendine meme muayenesi

Meme muayenesi 20 yaşından itibaren bütün bayanların yapması gereken bir muayenedir.Ayda bir defa yapılır.Her ay adet döneminin 5-7.gününde yapılmalıdır.Kendi kendine meme muayenesi ile bayanlar göğüslerinde oluşan kistleri,kitleleri tespit edebilmektedir.Diğer kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis önemlidir.Bunun için her ay düzenli olarak kadınların meme muayenesi yapması,memesinde olan değişiklikleri fark etmesi gerekir.40 yaşında olan bayanların 1 defa mamografi çektirmesi gerekir.40 yaşından önce herhangi anormal bir durum yoksa mamografi çekilmez.
Meme muayenesi nasıl yapılır?
-Gözle ve elle muayene yapılır.Gözle değerlendirmede göğüste herhangi bir değişim var mı ona bakılır.

       
Ayna karşısında eller belinizdeyken göğsünüzü inceleyin.Herhangi bir renk değişimi,portakal kabuğu görüntüsü,meme uçlarında içe çekilme,şekil bozukluğu mevcut olup olmadığını değerlendirin.






Sonra elleriniz havadayken aynı işlemi yapın.Dikkatlice gözlemleyin.











Daha sonra elle muayeneye geçmeniz gerekir.Elle muayene iki şekilde yapılır.
-Yatarak
-Ayakta
Meme muaynesi  baş parmak ve serçe parmak hariç diğer üç parmağın iç yüzeyleriyle yapılır.Dairesel,içten dışa doğru ya da paralel bir şekilde meme kontrol edilir.Aşağıdaki resimlerde ilk resimde içten dışa doğru,ikincisinde paralel ve üçüncüsünde dairesel muayene yapılmaktadır.

Yatarak muayene için sırt üstü uzanıp sağ kolunuzu başınızı üstüne koyup  sol elle sağ memenizi,sağ elle de sol memenizi muayene ediniz.


Her ay düzenli olarak meme muayenesi yapmayı ihmal etmeyiniz.Eline gelen herhangi bir kitle varlığında doktora başvurunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder