10 Şubat 2013 Pazar

Vajinal akıntı

Üreme çağındaki her kadında bir miktar vajinal sıvı salgılanır.Bu salgı vajinadaki bartolin bezlerinden salgılanır.Bu sıvı vajen kayganlığını sağlar ve cinsel ilişkiye girmeyi kolaylaştırır.Bu sıvı üreme çağındaki her kadında bir miktar salgılanır.Kiminde az kiminde çok.Menopoza girmiş kadınlarda bu sıvının salgılanması durur. Vajinal kuruluk meydana gelir.Yumurtlama döneminde vajinal sıvı artış gösterir.Bu günlerde korunulmazsa cinsel birleşmeler gebelikle sonuçlanır.Yumurtlama döneminde artan sıvı iç çamaşırını bile ıslatabilir.
 Vajinal sıvının özelllikleri;
-Renksiz
-Kokusuz
-Kaşıntı yapmayan özelliktedir.
Fakat herhangi bir enfeksiyon mevcutsa sarımsı renk alabilir,koku oluşabilir,kaşıntı yapabilir.Bu durumda hastaneye gitmeniz gerekecektir. Vajinanız iltihap kapmış olabilir. Vajina iltihabına vajinit denir.Vajinitin belirtiside kötü kokulu,artmış vajinal akıntıdır.Süt kesiği gibi olabilir.Sık sık iç çamaşınız kirlenir.Akıntı daha koyu kıvamlıdır ve kötü kokuyordur.
 Vajinal akıntının tek sebebi enfeksiyon değildir.Kullanılan prezervatif,kokulu pedler,vajina için kullanılan kozmetik ürünler de vajinada irritasyon yaparak akıntıya sebep olabilir.Ayrıca mantar enfeksiyonları ve bakterilerde akıntı yapabilir.Mantar enfeksiyonları aynı zamanda kaşıntı da yapar.Mantar enfeksiyonu geçirildiğinde ilaç kullanılmalı ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
 Vajinal akıntınız olduğunda hemen enfeksiyon kaptığınızı düşünmeyin.Çünkü üreme çağındaki her kadında vajinal akıntı olması gerekir.Ancak kötü bir koku,renginde değişim varsa o zaman kadın doğum uzmanıyla görüşmeniz gerekir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder