8 Şubat 2013 Cuma

Hepatit A nedir,nasıl bulaşır?

Hepatit genel anlamda karaciğerde iltihaplanma olmasıdır.Hepatit A RNA virüsüdür.Karaciğerde iltihaplanmaya sebep olur.Hepatit A genellikle çocukluk döneminde geçirilir.Kanda anti-HAV IgM bulunması ile teşhis edilir.
Bulaşma yolu: Hepatit A fekal-oral yolla dediğimiz yani ağız ve dışkı yoluyla bulaşır. Enfekte su ve besinlerin alınmasıyla ortaya çıkar.
  Hepatit A, Hepatit B ve C gibi kronikleşip karaciğer kanserine sebep olmaz.Hastalar evlerinde tedavilerini sürdürebilmektedirler.Ancak hastanede tedavi gören hastalarda vardır.Nadiren ölüme sebep olur.Temiz olmayan,kalabalık,kirlik ortamlarda bulaşma riski yüksektir.
 Belirtileri nelerdir?
- 7 yaş altındaki çocukların % 70-80 inde hafif seyreder.Çocuklar ayakta atlatır.Fakat yaş ilerledikçe hastalık daha çok semptom vermektedir.
-Hastalık yetişkinlerde bazen kolestatik seyredebilir.Yani sarılık gelişir.2-5 ay devam edebilir.
-Bazen karaciğerle alakası olmayan belirtiler ortaya çıkar.Bunlar deride döküntü,kaşınma,eklem ağrısı,eklemlerde şişme,böbrek hastalıkları.
-Hepatit A bazı hastalarda çok şiddetli seyrederek karaciğer yetmezliğine ve ölüme sebep olabilir.
Hepatit A yaşam boyu bir defa geçirilebilir.İkinci bir defa geçirilmez.Vücut bağışıklık kazanır.
HepA dan korunmak için temiz olduğundan şüphe duyduğunuz gıda ve suları tüketmeyiniz.Çok kalabalık ortamlarda fazla bulunmayınız.Eğer bulaştığından şüphe duyarsanız kan testi yaptımakta geç kalmayınız.
Hepatit A aşısı 18 ve 24 aylarda çocuklara sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz yapılmaya başlanmıştır.
Hepatit A nın bir ilaç tedavisi yoktur.Yatak istirahati ve sıvı takviyesiyle hastalık giderilmeye çalışılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder