13 Şubat 2013 Çarşamba

MADDE BAĞIMLILIĞI


Madde bağımlılığı; Dürtüsel bir şekilde maddenin kullanımı ve sürekli olarak madde arama davranışı olarak tanımlanabilir. Ülkemizde madde bağımlılığı azımsanacak düzeyde değildir.Özellikle ergenlik döneminde madde kullanımı artmış durumdadır.
Madde bağımlılığı;
Düşük sosyoekonomik duruma sahip ailelerde
Yetersiz eğitim seviyesine sahip ailelerde
Çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenmeyen ebeveynlerin çocuklarında
Anne veya babası madde bağımlısı olan çocuklarda daha çok bağımlılığa rastlanmaktadır.
Ergenlik döneminde ergen için arkadaşları ailesinden daha önemli gibi görülür. Arkadaşlarıyla vakit geçirmek ister.Ailesiyle vakit geçirmekten sıkılır.B u durumda anne ve babaların ergenlik dönemi özelliklerini bilmesi ve ona göre davranması gerekir.Ergenle sağlıklı bir iletişim kurulmalıdır.Sağlıksız iletişim onu kötü davranışlara itecektir.Madde kullanımı merakla başlar.Daha sonra denenir.Tabi ilerledikçe bağımlılık oluşur.Madde bağımlılığını önlemek için çocuğunuzla bu maddelerin zararları üzerine konuşabilirsiniz ya da çocuğunuzun madde kullandığından şüphe duyuyorsanız psikiyatristten yardım alabilirsiniz.Son yıllarda madde bağımlılığı artmaktadır.Madde bağımlısı olan gençlerin tedaviyi kabul etmeleri ve psikiyatristle görüşmeleri gerekir.
Aileler genellikle madde bağımlılığında kötü arkadaş çevresini suçlar.Benim çocuğum böyle değildi o arkadaşları yüzünden oluyor bunlar şeklinde ifadeler sık sık söylenir.Fakat bütün çocuklar madde bağımlısı değildir.Yani doğru arkadaş seçmek ya da kötü arkadaş seçmek ergenin elindedir.Ergen aklı başında,doğruyu yanlışı ayırt edebilen biriyse zaten madde kullanmaz ve kullanan arkadaşı seçmez.Eğer ergen madde kullanımına yatkınsa kendine uygun arkadaş seçer.Bir başkasını suçlamak doğru değildir.Sonuçta çok iyi arkadaş çevreleri de vardır.Ergen kendine uygun çevreyi kendisi isteyerek seçer.
Eğer çocuğunuzun madde bağımlısı olduğundan şüphe duyuyorsanız,yargılayıcı ve suçlayıcı olmadan ben diliyle iletişime geçiniz.Maddelerin zararları hakkında bilgi veriniz.Çocuğunuzla suçlayıcı şekilde konuşmayınız ve tedavi için ikna ediniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder