13 Şubat 2013 Çarşamba

Depresyon nedir, nasıl tedavi edilir


Depresyon nedir, nasıl tedavi edilir
Depresyon çökkün duygudurum,zevk alamama,içe kapanma,motivasyon kaybıyla kendini gösteren duygulanım bozukluğudur.Depresyon bipolar bozukluk dediğimiz hastalıkla birlikte de görülebildiği gibi yalnız başına görülürse unipolar depresyon adını alır.

Depresyon tanısını koyabilmek için belirtilerin en az 2 hafta devam etmesi,kişinin önceki durumuna göre işlevselliğinde bozulma olması gerekir.Kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla görülü.Belirtiler sabahları daha ağır seyreder.Gün içinde değişim gözlenir.Her yaşta olabilir fakat ortalama yaş 40 tır.Genetik faktör etkilidir.Depresyon bir kişide yaşam boyu bir defa görülebileceği gibi tekrarlama olasılığı da vardır.
Belirtiler;
-Kendini keyifsiz, yerin dibinde hissetmek
-Hiç bir şeyden zevk alamamak(anhedoni)
-Sosyal içe çekilme
-Motivasyon kaybı
-Sürekli ağlamaklı durum
-Libido kaybı
-Kilo alma veya kilo verme
-Aşırı yemek yeme yada iştahsızlık
-Kabızlık
-Ağız kuruluğu
-Baş ağrısı
-Düşük enerji düzeyi
-Adet düzensizlikleri gibi belirtiler görülebilir.
Depresyon hastalarının genel görünümleri ağlamaklı, görünümüne özen göstermeyen, mahzun, zayıf göz teması kuran vs. özellikleri mevcuttur. Bu durumlarla karşılaştığımız zaman bize depresyonu düşündürmeli.
Depresyon hastalarının % 60 ında intihar etme düşüncesi vardır.Fakat ağır depresyonda bunu gerçekleştirecek güçleri yoktur.İyileşmeye başlarken yani enerjileri tedaviyle arttığında intihara girişme riskleri artar.Çünkü artık eyleme geçecek enerjileri vardır.Depresyon hastalarının dikkatli bir şekilde gözlenmesi gerekir.
Depresyon tedavisi;
İlaç tedavisi yapılır.Antidepresanlar   psikiyatristler  tarafından reçete edilir.Psikoterapi uygulanabilir.Antidepresan ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda EKT denilen tedavi uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder