13 Şubat 2013 Çarşamba

ANTİDEPRESANLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI


Antidepresanlar  oral yolla alındığında ağızdan ve mideden yavaş emilirler. Karaciğerde parçalanıp, idrarla atılırlar.Antidepresanlar uyku bozukluklarında,yeme bozukluklarında,depresyon durumunda,erken boşalmada,bunaltı bozukluklarında kullanılır.
Kullanım şekli; Düşük dozda başlanır.5-10 gün içerisinde istenen doza yükseltilir.2-4 hafta içinde etkilerini gösterirler. Hemen etkisini göstermesi beklenmemelidir. Sabahları tok karnına alınır.Çünkü sabah belirtiler daha ağırdır.Birden fazla antidepresan aynı anda kullanılmamalıdır.Bağımlılık yapmazlar.Kilo aldırmazlar.Ancak bir doktora danışmadan önce antidepresan tedavisine başlamayınız.Muayene olduktan sonra eğer ihtiyacınız varsa doktorunuz tarafından reçetelendirilecektir.
Başlıca antidepresan ilaçlar;
Prozac,lustral,cipram,Effexor,tolvon,stabvon,zedprex,lityum,anafranil,deprenil vb.
Bazı yan etkiler görülebilir. Ancak bu yan etkiler herkeste aynı belirti  vermez.Mide bulantısı,baş dönmesi,bulantı,kusma,ağız kuruluğu gibi belirtiler olabilir.Bu belirtiler görüldüğünde endişelenecek bir durum yoktur.Önlem amaçlı doktorunuza başvurmanız sizin için iyi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder