9 Şubat 2013 Cumartesi

AIDS nedir,nasıl bulaşır

AIDS HIV virüsünün neden olduğu bir hastalıktır ve her şeyden önemlisi bulaşıcıdır. HIV adı verilen bu virüs bağışıklık sistemini çökertir.
Bulaşma;Kan yoluyla ,cinsel ilişkiyle,kan ürünleriyle,hamileliğinde HIV taşıyıcısı olduğunun farkında olmayan anneden bebeğe bulaşır.
Toplumuzda AIDS in tokalaşmakla,sarılmakla,aynı ortamda bulunmakla,ortak tabak çatal kullanımı ile,aynı evi paylaşmakla,terleme ile,tükürük ile bulaşacağına dair yanlış inanışlar vardır. Fakat bu mümkün değildir.
AIDS HIV virüsünün son aşamasıdır. HIV virüsü vücuda girdikten 2-5 hafta sonra gribal belirtiler ortaya çıkar.Ateş,halsizlik gibi. Eliza testi yapılır ve kandaki virüs belirlenir.Daha sonra Westernblood testi yapılır.Her iki testte pozitifse AIDS tanısı konur.
TÜRKİYE' DE DURUM
Türkiye'de AIDS vakaları günden güne artmaktadır.Dünyada AIDS vakaları azalmakta iken Türkiye de artmaktadır.Çünkü dünyada AIDS e yönelik önlemler alınmaktadır. Bizim ülkemizde AIDS olduğu için doktora gitmeye çekinen insan sayısı oldukça fazladır.Tedavileri yapılamamakta ve önlemler alınamamaktadır.
Kesin bir ilaç tedavisi yoktur.Kandaki virüsün üremesi durdurulmaya çalışılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder